Με τα πλωτά φωτοβολταϊκά παραγκωνίζονται τα έργα των ΟΤΑ

Διαπιστώνεται ότι και με το πρόγραμμα «Απόλλων» Δήμοι και Περιφέρειες θα είναι ριγμένοι έναντι των μεγάλων «παικτών» στην ενέργεια
«Όχι» στα πλωτά φωτοβολταϊκά Νστις λίμνες Καστρακίου και Στράτου από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου: Θα γίνουν και νομικές ενέργειες 

Αφού προηγήθηκε πλειάδα αρνητικών αποφάσεων από τις Τοπικές Κοινότητες πέριξ των τεχνητών λιμνών Καστρακίου και Στράτου ενάντια στα πλωτά φωτοβολταϊκά που προωθεί η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αναμενόμενα το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων 120 και 42 ΜW αντίστοιχα.

Παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου υιοθετώντας και σχετική πρόταση της παράταξης «Αγρίνιο Πάμε Ψηλά» θα συστήσει και Επιτροπή στα πρότυπα της Επιτροπής κατά της εκτροπής του Αχελώου και θα προχωρήσει και σε νομικές ενέργειες προκειμένου να μην προχωρήσουν τα συγκεκριμένα έργα. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος απλώς γνωμοδοτεί, ενώ η τελική αδειοδότηση παρέχεται από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κατά τη συζήτηση του θέματος ειπώθηκαν πολλά αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πλωτών φωτοβολταϊκών με κυριότερη όλων το γεγονός ότι η λίμνη Καστρακίου αποτελεί βασική πηγή για την υδροδότηση σχεδόν στο σύνολο του Δήμου Αγρινίου. Είναι δεδομένο θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη στιγμή που τα έργα αυτά κατατάσσονται στην κατηγορία Α1, δηλαδή στις δραστηριότητες που ενδέχεται να προκαλέσουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Ωστόσο αυτό που πρόεκυψε από την συζήτηση του θέματος είναι ότι η αντίδραση του Δήμου Αγρινίου γίνεται εντονότερα αρνητική στα έργα από τη στιγμή που με βάση τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στο χώρο της ενέργειας διαπιστώνεται ότι οι ενεργειακές κοινότητες των Δήμων και των Περιφερειών, αν δεν παρεμποδίζονται, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τα επενδυτικά σχέδια των μεγάλων «παικτών» της αγοράς.
«Υπάρχει ενεργειακός χώρος για την ΤΕΡΝΑ και δεν υπάρχει ενεργειακός χώρος για τις ενεργειακές κοινότητες των Δήμων και των Περιφερειών;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου και υπογράμμισε ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις ΑΠΕ έχουν να κάνουν με την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού. «Δεν είμαστε ενάντια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά εκεί που πρέπει και εκεί που δεν δημιουργούνται προβλήματα στο περιβάλλον» πρόσθεσε ο Δήμαρχος Αγρινίου θυμίζοντας παράλληλα την εξίσου αρνητική στάση του Δήμου Αγρινίου στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιοχή του Αρακύνθου. Παράλληλα ο Γ. Παπαναστασίου εκτίμησε ότι στην Ελλάδα με την υφιστάμενη κατάσταση ουσιαστικά παραβιάζεται η κοινοτική οδηγία αναφορικά με τις ενεργειακές κοινότητες των ΟΤΑ, επαναλαμβάνοντας ότι αυτές δεν έχουν τη λογική του κέρδους, αλλά του κοινωνικού οφέλους.

Σε ανάλογο τόνο τοποθετήθηκαν και οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων με τον Κ. Πιστιόλα να μιλά για προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και να χαρακτηρίζει καταστροφή τα πλωτά φωτοβολταϊκά, που για την ΤΕΡΝΑ είναι στρατηγικά έργα.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τραπεζιώτης μίλησε για «ολιγάρχες της ενέργειας» και εκτίμησε ότι αυτοί θα είναι οι ωφελημένοι απ’ το πρόγραμμα «Απόλλων» που προωθεί η κυβέρνηση και επιδιώκει να μετατρέψει σε πελάτες των μεγάλων ενεργειακών «παικτών» τους Δήμους, τις Περιφέρειες και τους ΤΟΕΒ. Σε αυτή την εκτίμηση έδειξε να συμφωνεί και ο Δήμαρχος Αγρινίου. Τέλος από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Τίμος Παπανικολάου ζήτησε η αντίδραση του Δήμου να γίνει ακόμη περισσότερο δυναμική, πέρα από τις νομικές ενέργειες, εκτιμώντας ότι δεν αρκούν τα ψηφίσματα.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr