Ρημάζουν αναξιοποίητα: Στα αζήτητα περιουσία του Δημοσίου στο Αγρίνιο

Από το παλιό Νοσοκομείο, μέχρι την περιουσία των Οργανισμών Καπνού και Εργατικής Κατοικίας

Οικόπεδα, κτίρια, αγροκτήματα ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου στην πόλη του Αγρινίου και ευρύτερη περιοχή, παραμένουν επί πολλά χρόνια αναξιοποίητα και παραδομένα στη φθορά του χρόνου.

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του παλιού Νοσοκομείου στο Αγρίνιο, που 12 χρόνια μετά τη μετακόμιση του Νοσοκομείου στο νέο του κτίριο παραμένει αναξιοποίητο χωρίς κανένα σχέδιο για τη μετέπειτα χρήση του, ενώ η περίπτωση της αξιοποίησης ενός μικρού μέρους των εγκαταστάσεών του τα προηγούμενα χρόνια μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει «κολλήσει»… Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι διπλό, καθώς δεν είναι μόνο ότι δεν υπάρχει η όποια ωφέλεια από την επανάχρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων, είναι το γεγονός ότι το παλιό Νοσοκομείο όσο παραμένει εγκαταλελειμμένο γίνεται ένα «αστικό κενό» για μια ολόκληρη περιοχή της πόλης.

Καταργούνται οι Οργανισμοί και μαζί τους τα όνειρα αξιοποίησης
Η περίπτωση της περιουσίας του Οργανισμού Καπνού

Η παθογένεια της αναξιοποίητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου έχει «χτυπήσει» εδώ και πολλά χρόνια και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο όπως προκύπτει σήμερα από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το ζήτημα των αγροτικών επιδοτήσεων, αλλά ούτε πιο απλοϊκά ζητήματα όπως αυτό τη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ακίνητη περιουσία του καταργηθέντος εδώ και 23 χρόνια Εθνικού Οργανισμού Καπνού. Αν εξαιρέσει κανείς τις παλιές καπναποθήκες του Οργανισμού στο Μεσολόγγι, που αυτή την περίοδο ανακατασκευάζονται για να στεγάσουν την Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας, η υπόλοιπη περιουσία του Οργανισμού είτε ρημάζει από τη φθορά του χρόνου, είτε παραμένει στα αζήτητα. Στο Αγρίνιο ιδιοκτησίας του Οργανισμού Καπνού, που πλέον ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι το κτίριο των γραφείων του στην οδό Μακρή, συνολικής επιφάνειας άνω των 4.000 τ.μ, ο Καπνικός Σταθμός Έρευνας στην είσοδο της πόλης με συνολική έκταση 13 στρέμματα, οι παλιές καπναποθήκες συνολικής επιφάνειας περίπου 9.000 τ.μ στο δρόμο προς την Αβόρανη, που βρίσκονται σε οικόπεδο σχεδόν 17 στρεμμάτων, ένα αγροτεμάχιο 12 στρεμμάτων κοντά στον κόμβο της Συκιάς και δύο αγροτεμάχια έκτασης περίπου 28 στρεμμάτων στην περιοχή της Λεπενούς, όπου υπήρχαν αποθήκες καπνού.

Όλα αυτά παραμένουν στα αζήτητα με ευθύνη του Υπουργείου πρωτίστως, αλλά και του δήμου Αγρινίου δευτερευόντως στην περίπτωση του κτιρίου επί της οδού Μακρή.
Το 2012, το εν λόγω κτίριο είχε παραχωρηθεί στο δήμο Αγρινίου, χωρίς να καταφέρει όμως να το αξιοποιήσει… Με την παραχώρηση σήμερα να έχει λήξει ο δήμος Αγρινίου, από τη στιγμή που δεν πρόκειται για κάποιο κτίριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας, σκέφτεται την κατεδάφισή του, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πάρκινγκ πιθανόν σε πρώτη φάση υπαίθριο μέχρι να βρεθούν χρήματα για τη δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ. Η περίπτωση του Καπνικού Σταθμού Έρευνας είναι διαφορετική και είναι πιο δύσκολο να αξιοποιηθεί, καθώς τα κτίσματα έχουν κριθεί διατηρητέα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο Δήμος Αγρινίου είχε ζητήσει την παραχώρηση της εγκατάστασης, αλλά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ανταποκρίθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα και αυτές οι εγκαταστάσεις να έχουν μέχρι σήμερα την τύχη του παλιού Νοσοκομείου.

Το οικόπεδο των 17 στρεμμάτων στην βορειοανατολική είσοδο της πόλης με τις παλιές καπναποθήκες έχει παραχωρηθεί στο Επιμελητήριο, χωρίς να μπορέσει να το αξιοποιήσει για τους δικούς του σκοπούς (εκθεσιακό / συνεδριακό κέντρο). Όμως από τη στιγμή που φαίνεται ότι το Επιμελητήριο δεν έχει κάποιο ρεαλιστικό σχέδιο για την αξιοποίησή του -καθώς βρίσκεται σε προνομιακή θέση- θα μπορούσε για παράδειγμα, να αξιοποιηθεί για το θεσμό της κοινωνικής αντιπαροχής και την ανέγερση κατοικιών, έτσι ώστε να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών και να αμβλυνθεί το στεγαστικό πρόβλημα.

Τα «φιλέτα» του πρώην ΟΕΚ

Μιλώντας βέβαια για αυτό το ζήτημα, θα σκεφτεί κανείς πρωτίστως τα ακίνητα – οικόπεδα της ΔΥΠΑ στο Αγρίνιο, ιδιοκτησίας του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (που καταργήθηκε το 2012), τα οποία μάλιστα βρίσκονται σε εξαιρετικά σημεία για την ανέγερση κατοικιών. Συγκεκριμένα η ΔΥΠΑ διαθέτει τρία ακίνητα συνολική έκτασης περίπου 16 στρεμμάτων. Το ένα από αυτά βρίσκεται στην είσοδο της πόλης κοντά στο σταθμό του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας και στην πλατεία που κατασκευάστηκε πρόσφατα από το Δήμο Αγρινίου, με ικανοποιητική έκταση και σε προνομιακή θέση.

Η δεύτερη έκταση που είναι στην ιδιοκτησία της ΔΥΠΑ, μάλιστα άνω των 8 στρεμμάτων, βρίσκεται κοντά στις εργατικές κατοικίες της Αγίας Βαρβάρας στην διασταύρωση της εθνικής οδού Αγρινίου – Καρπενησίου με το δρόμο προς τα Κοκκινοπύλια. Μια περιοχή ομολογουμένως ιδανική για δημιουργία κατοικιών. Μια τρίτη μικρότερη έκταση, ιδιοκτησίας της ΔΥΠΑ, βρίσκεται στην περιμετρική οδό και συγκεκριμένα στη διασταύρωση του δρόμου με την οδό Παπαποστόλη.

Οι Οργανισμοί καταργούνται, τα Νοσοκομεία μετακομίζουν, αλλά ακόμη κι όταν περάσουν δεκαετίες, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους…

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔιαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr