Με όχι και τόσο ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσεται το έργο της Ιόνιας Οδού. Το πρόβλημα δεν είναι το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και ως εκ τούτου οι εργασίες δεν είναι δυνατόν να προχωρούν με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά τμήματα που δεν έχουν αποδωθεί στους κατασκευαστές, λόγω απαλλοτριώσεων και αρχαιολογικών ανασκαφών. Ήδη η πρόοδος του έργου έχει φτάσει το 48% επί του συνόλου του έργου ενώ, όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr, στο νότιο άκρο του οδικού άξονα, δηλαδή στην Αιτωλοακαρνανία, η πρόοδος βρίσκεται σε μεγαλύτερα ποσοστά.
Ωστόσο υπάρχουν ακόμη αρκετά εμπόδια στην εξέλιξη του έργου και αυτά δεν είναι άλλα από τα αρχαιολογικά ευρήματα στην χάραξη του δρόμου και τις απαλλοτριώσεις. Πριν ένα μήνα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε να απεμπλέξει τον αρχαιολογικό χώρο στα Ρηγαίικα Μεσολογγίου, όπου βρέθηκαν σημαντικά ευρήματα. Ωστόσο το ΚΑΣ επί του προκειμένου δεν ενέκρινε την κατάχωση των ευρημάτων, αλλά ουσιαστικά την μεταφορά του μνημείου, πράγμα που απαιτεί μια ολόκληρη διαδικασία (τρισδιάστατη αποτύπωση του υφιστάμενου μνημείου, χρονοβόρα μεταφορά των ευρημάτων, μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου στη νέα θέση) και αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα. Ακόμη το Υπ. Πολιτισμού και το ΚΑΣ δεν έχουν αποφανθεί για το τι μέλλει γενέσθαι με τον αρχαιολογικό χώρο της Αλίκυρνας (κεντρική φωτο) που συμπίπτει με την χάραξη της Ιονίας Οδού. Και σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανόν από το ΚΑΣ να ζητηθεί μεταφορά του μνημείου, πράγμα που αν συμβεί θα απαιτήσει ακόμη περισσότερο χρόνο, αφού η ανασκαφή εκτείνεται σήμερα σε έκταση 20 στρεμμάτων, ενώ εξίσου χρονοβόρα αλλά και κοστοβόρα θα ήταν μια επιλογή για υπόγεια διέλευση ή εναέρια γέφυρα.
Σε αυτά τα προβλήματα προστίθεται και το μέγα πρόβλημα των απαλλοτριώσεων, που ακόμη δεν έχουν λυθεί. Οι απαλλοτριώσεις αφορούν τις αλλαγές της χάραξης που εγκρίθηκαν πριν από τη συμφωνία επανεκκίνησης και έχουν “κολλήσει” στα δικαστήρια. Κάπως έτσι οι κατασκευαστές του έργου φτάνουν σήμερα στο σημείο να λένε χαρακτηριστικά “δεν έχουμε χώρους να δουλέψουμε”. Και φυσικά υπάρχει και το μεγαλύτερο αγκάθι -αν και επί του παρόντος δεν προέχει η άμεση επίλυσή του- η διάνοιξη σήραγγας στην Κλόκοβα, που βρίσκεται ακόμη σε στάδιο μελετών, ενώ εκκρεμεί και η Περιβαλλοντική Μελέτη. Το μόνο αισιόδοξο μέχρι στιγμής είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι του έργου (που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με απαλλοτριώσεις και την αρχαιολογία) μέχρι και την παράκαμψη Αμφιλοχίας ίσως παραδοθεί νωρίτερα (δείτε στην webtv του myagrinio.gr βίντεο από τις εργασίες στο συγκεκριμένο τμήμα).
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η κατασκευή του άλλου μεγάλου οδικού άξονα που εκτελείται στην Αιτωλοακαρνανία, του δρόμου Άκτιο – Αμβρακία. Τα κυριότερα προβλήματα ενοπίζονται στην περιοχή του Δρυμού Βόνιτσας. Και σε αυτή την περίπτωση εκκρεμεί στα δικαστήρια η υπόθεση των απαλλοτριώσεων.
Το ζητούμενο είναι και στις δύο περιπτώσεις των αυτοκινητοδρόμων η νέα κυβέρνσηση να βοηθήσει στην λύση των προβλημάτων ώστε, αφ’ ενός να μην κληθεί να πληρώσει αποζημιώσεις στους παραχωρησιούχους, και αφ΄ετέρου η μεταφορά των έργων στο νέο ΕΣΠΑ να μην οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστερήσεις.