Αντιδρούν για το νέο αιολικό πάρκο στον Ορεινό Βάλτο

Αντιδράσεις στους κατοίκους φέρνει των χωριών του Ορεινού Βάλτου φέρνει η κατασκευή αιολικού πάρκου στην περιοχή. Αποφασιμένοι να προσφύγουν στο ΣτΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – Προγραμματίζουν λαϊκή συνέλευση στα μέσα Δεκεμβρίου.

Διαστάσεις στην περιοχή του Ορεινού Βάλτου και τα χωριά Αυλάκι, Βρουβιανά, Πηγάδια, Περδικάκι παίρνουν οι αντιδράσεις για τα αιολικά πάρκα που πρόκειται να κατασκευαστούν στην κορυφογραμμή του ορεινού όγκου που “συνδέει” την Αιτωλοακαρνανία με την Άρτα. Ήδη στην όμορη περιοχή των χωριών της Άρτας και συγκεκριμένα του δήμου Καραϊσκάκη έχουν καταγραφεί επισήμες αντιδράσεις, με την δημιουργεί Κίνησης Πολιτών κατά των ανεμογεννητριών και το δημοτικό συμβούλιο να παίρνει ξεκάθαρη θέση κατά της κατασκευής αιολικού πάρκου στην περιοχή. Ωστόσο τα αιολικά πάρκα που πρόκειται να κατασκευαστούν στην περιοχή έχουν πάρει τη σύμφωνη γνώμη των προηγούμενων δημοτικών αρχών τόσο στο δήμο Καραϊσκάκη, όσο και στο δήμο Αμφιλοχίας, σημειωτέον ότι οι σχετικές άδειες εκδίδονται από το ΥΠΕΚΑ και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ δήμοι και Περιφέρειες απλώς γνωμοδοτούν. Έτσι οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής που έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης κατευθύνονται και προς την δικαστική οδό. Οι αντιδράσεις αφρούν το έργο «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 24MW στη θέση “Γεραμπή” των Δήμων Γ. Καραϊσκάκης & Αμφιλοχίας των Νομών Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας» που προωθεί η εταιρία “Business Εnergy ΑΕ”. Μάλιστα μετά τις αντιδράσεις που προηγήθηκαν στα χωριά του δήμου Καραϊσκάκη, οι κάτοικοι του Ορεινού Βάλτου στην Αιτωλοακαρνανία προγραμματίζουν στα μέσα Δεκεμβρίου λαϊκή συνέλευση, με σκοπό να πάρουν αποφάσεις για τον τρόπο που θα αντιδράσουν στη συνέχεια.

αιολικά (1)Ο κάτοικος του Αυλακίου Νίκος Σμαράϊγδος μίλησε στο ΑγρίνιοCulture.gr για την υπόθεση και ξεκαθάρισε πως “οι κάτοικοι στον Ορεινό Βάλτο είμαστε υπέρ των ανενεώσιμων πηγών ενέργειας και θέλουμε την ανάπτυξη με φανατισμό, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση θα καταστραφεί ένα εκπληκτικό βουνό, θα υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις ακόμη και μακροπρόθεσμες στο περιβάλλον και η τοπική κοινωνία δεν θα οφεληθεί σε τίποτα”. Αρχικά ο κ. Σμαράϊγδος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι κανείς αρμόδιος από τον δήμο ή την περιφέρεια δεν ενημέρωσε τους κατοίκους, ενώ στρέφει τα βέλη του κατά του δημάρχου Αμφιλοχίας Απ. Κοιμήση λέγοντας ότι “προεκλογικά δεν μας είπε ότι συμφωνεί με τις ανεμογεννήτριες”… Ο κ. Σμαράϊγδος τονίζει πως “το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο, αλλά και ένα ακόμη μεγαλύτερο που σχεδιάζεται στην περιοχή μας, δεν πρόκειται να φέρει ανάπτυξη στην περιοχή. Μας λένε για 3% από τα καθαρά κέρδη ως αντισταθμιστικά, αλλά αυτό είναι ένα κόκκαλο που μας πετάνε μπροστά στα τεράστια κέρδη των εταιριών και την καταστροφή που θα γίνει”. Και εξηγεί : “η περιοχή είναι κτηνοτροφική και έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα βοσκοτόπια, τα αιολικά εξατμίζουν την υγρασία, διώχνουν τη βροχή και τη χαμηλή νέφωση που υπάρχει στην κορυφογραμμή, με αποτέλεσμα να επέλθει ξηρασία”. Ακόμη ο κ. Σμαράϊγδος σημειώνει πως “δεν είναι μόνο η αποψίλωση που θα γίνει στο βουνό, είναι και τα ορύγματα που θα ανοιχθούν για να περάσουν τα καλώδια μεταφοράς ρεύματος και τα οποία φοβόμαστε ότι τα καταστρέψουν τις φυσικές πηγές που υπάρχουν στην περιοχή”. Μάλιστα προσθέτει πως η λειτουργία των ανεμογεννητριών προκαλεί ακόμη και διαταραχές στον άνθρωπο. “Υπάρχει το λεγόμενο σύνδρομο των ανεμογεννητριών που ακόμη και αν δεχθούμε την επιστημονική άποψη που λέει πως οφείλεται στην ψυχολογική επίδραση της άποψης ότι “οι ανεμογεννήτριες βλάπτουν την υγεία” δεν παύει να είναι μια αρνητική επίπτωση στον άνθρωπο” εξηγεί χαρακτηριστικά. Ακόμη ο κ. Σμαράϊγδος σημειώνει ότι “οι κάτοικοι έχουν άποψη για την ανάπτυξη που θέλουν για την περιοχή τους. Εξάλλου στη λειτουργία των αιολικών πάρκων οι θέσεις εργασίας που προβλέπονται είναι ελάχιστες και αφορούν εξειδικευμένο προσωπικό που δεν υπάρχει στην περιοχή” και προσθέτει “είχε γίνει μια προκαταρκτική μελέτη για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, αλλά έμεινε στα συρτάρια. Η μελέτη αυτή αφορούσε την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, τον εναλλακτικό τουρισμό. Αν ενδιαφέρονταν οι αρμόδιοι θα την είχαν προχωρήσει, θα μας είχαν ενημερώσει έγκαιρα για τα αιολικά και δεν θα συμφωνούσαν στην καταστροφή του βουνού”.

Το βέβαιο είναι ότι στη λαϊκή συνέλευση που θα λάβει χώρα στο Περδικάκι οι κάτοικοι θα ενημερωθούν για όλες τις πτυχές του θέματος και θα πάρουν αποφάσεις πιθανότατα για τη δικαστική οδό που θα ακολουθήσουν σε συνεργασία με τους κατοίκους της όμορης περιοχής του δήμου Καραϊσκάκη.