“Ο δήμος Αγρινίου έχει πλάνο για τη συνέχιση των κοινωνικών δομών”

Στον αέρα οι “Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας” που λειτουργούν σε 66 δήμους σε όλη τη χώρα, ανάμεσά τους και ο δήμος Αγρινίου. Οι Κοινωνικές Δομές, ένα πρόγραμμα που «τρέχει» εδώ και 27 μήνες, προέκυψαν από τη σύμπραξη δήμων και ΜΚΟ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Η 24μηνη ισχύς του εν λόγω προγράμματος είχε ημερομηνία λήξης τα τέλη Μαρτίου, εντούτοις η νέα κυβέρνηση αποφάσισε την τρίμηνη παράτασή του, έως τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, κατόπιν πίεσης που ασκήθηκε από τους εμπλεκόμενους φορείς. Από εκεί και μετά η εξακολούθηση της λειτουργίας των Δομών παραμένει στον αέρα και μαζί της χιλιάδες άποροι και νέοι εργαζόμενοι. Οι δήμοι ζητούν να δοθεί νέα παράταση ή να κινηθεί η διαδικασία για ένταξη του προγράμματος στο νέο ΕΣΠΑ, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί όσο δεν ολοκληρώνεται η συμφωνία με τους δανειστές.

Στο Αγρίνιο, στις κοινωνικές δομές, το πρόγραμμα αυτό πρόσφερε 33 εργαζομένους που απασχολούνται σε όλο το εύρος των δομών (παντοπωλείο, ιατρείο, φαρμακείο, δημοτικός λαχανόκγηπος κ.α) Το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου την περασμένη Δευτέρα έλαβε απόφαση για την αναγκαιότητα διασφάλισης της απρόσκοπτης συνέχισης της παροχής υπηρεσιών από τις κρίσιμες αυτές δομές αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και τη διεκδίκηση από την πολιτεία της άμεσης ένταξης της χρηματοδότησης στο νέο ΕΣΠΑ. Ωστόσο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κώστας Καλαντζής ερωτώμενος σχετικά από το ΑγρίνιοCulture.gr ανέφερε πως ακόμη και αν δεν δοθεί κάποια λύση στη συνέχιση του προγράμματος, ο δήμος Αγρινίου έχει πλάνο για τη συνέχιση των δομών. “Χάρις τη βοήθεια των εθελοντών, του Ιατρικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Οδοντιατρικού Συλλόγου και αξιοποιώντας τα πεντάμηνα, καμία δομή δεν πρόκειται να κλείσει. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, μόνο στο Κοινωνικό Παντοπωλείο έχουμε δικαιούχους 1937 οικογένειες, δηλαδή 5.500 άτομα, και πρέπει να ανταποκριθούμε. Αλλά το θέμα θα πρέπει να το δει σοβαρά και η ίδια η Πολιτεία, γιατί οι δήμοι μέχρι τώρα έχουμε σηκώσει όλο το βάρος στο κομμάτι της αντιμετώπισης της κρίσης” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Καλαντζής.

Αναφορικά με το οικονομικό σκέλος της λειτουργίας των δομών τα οικονομικά του Δήμου από ίδια έσοδα, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες. Ωστόσο ο Κ. Καλαντζής σημειώνει ότι “ο δήμος Αγρινίου διεκδικεί δικαστικά να “ξεκολλήσει” το θέμα της δωρεάς των 155.000 ευρώ από τα κέρδη της ΔΕΥΑ Αγρινίου. Πιστεύω θα έχουμε μια θετική εξέλιξη στο θέμα αυτό και δεν θα υπάρξει πρόβλημα.”

Σήμερα πάντως η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές για τη σύσταση διυπουργικής επιτροπής με στόχο την αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών προβλημάτων των κοινωνικών δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας. Η αναπληρώτρια υπουργός, αφού τόνισε τη σημασία των δομών στην αντιμετώπιση της φτώχειας, επιβεβαίωσε την πρόθεσή της για την αναβάθμιση του ρόλου τους και την χρονική επέκταση της λειτουργίας τους.