Πινγκ-πονγκ ΔΕΥΑ και Δήμου Αγρινίου

Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου ήταν η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Αγρινίου και ΔΕΥΑ Αγρινίου για την υλοποίηση της υπηρεσίας “Συντήρηση Ύδρευσης –Αποχέτευσης των Δημοτικών Ενοτήτων α) Αγγελοκάστρου β)Αρακύνθου γ)Θεστιέων δ)Μακρυνείας ε)Νεάπολης στ) Παναιτωλικού ζ)Παραβόλας η) Παρακαμπυλίων θ)Στράτου“».

Σημειωτέον πως πρόσφατα επεκτάθηκε η χωρική αρμοδιότητα της ΔΕΥΑ Αγρινίου σε όλο το εύρος του καλλικρατικού δήμου Αγρινίου. Ωστόσο φαίνεται πως η επέκταση αυτή έγινε πριν η ΔΕΥΑ αποκτήσει το απαρραίτητο προσωπικό για να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις. Πράγμα που μέχρι να συμβεί, η ΔΕΥΑ θα πέφτει… στην ανάγκη του δήμου Αγρινίου. Αυτό βέβαια από την πλευρά της αντιπολίτευσης βάζει θέμα νομιμότητας της προγραμματικής σύμβασης, αλλά και ανταποδοτικότητας που έχουν οι υπηρεσίες ύδρευσης καθώς επίσης εγείρει την υπόνοια για “κρυφή επιχορήγηση” της ΔΕΥΑ Αγρινίου.

Πάντως είναι αλήθεια ότι η τεχνογνωσία και το ειδικευμένο προσωπικό της ΔΕΥΑ Αγρινίου ήταν από τα βασικά επιχειρήματα για την επέκταση της χωρικής αρμοδιότητας της ΔΕΥΑ. Ωστόσο μέχρι σήμερα γίνεται από που γίνονταν και πριν, δηλαδή προσωπικό του δήμου Αγρινίου επιμελείται τα της ύδρευσης των πρώην δήμων που συνενώθηκαν με το Αγρίνιο. Πάντως σύμφωνα με τον δήμαρχο Γ. Παπαναστασίου όποια ενοποίηση και να γίνονταν θα έπρεπε να μεταφερθεί το προσωπικό και η τεχνογνωσία από τη μία υπηρεσία στην άλλη. Θύμησε μάλιστα πως οι εργαζόμενοι (υδραυλικοί) του δήμου Αγρινίου είχαν ζητήσει να μην μετακινηθούν στη ΔΕΥΑ Αγρινίου και τόνισε πως η προγραμματική σύμβαση γίνεται για να καλυφθούν οι εργαζόμενοι του δήμου Αγρινίου. “Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε η ΔΕΥΑ να αναθέσει τις υπηρεσίες αυτές σε ιδιώτες εργολάβους, όπως θέλει ο Κ. Ρόκος” είπε ο Γ. Παπαναστασίου σχολιάζοντας την κριτική του Κ. Ρόκου στη νομιμότητα της προγραμματικής σύμβασης. Κατέληξε μάλιστα ο δήμαρχος Αγρινίου λέγοντας πως μέχρι να αποκτηθεί από την ΔΕΥΑ το επιπλέον προσωπικό η προγραμματική σύμβαση τέτοιου είδους μεταξύ δήμου και ΔΕΥΑ είναι αναγκαία.

Εν τέλει η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία με τις ψήφους της παράταξης Παπαναστασίου.