Εκτροπή του Αχελώου: Όχι στο φράγμα Μεσοχώρας από το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου

Τρία διαφορετικά ψηφίσματα τέθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου σχετικά με την εκτροπή του Αχελώου. Συγκεκριμένα υπόψιν του Σώματος τέθηκαν εισηγήσεις από το “Ανυπότακτο Αγρίνιο”, τον δήμαρχο Αγρινίου και τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Κ. Ρόκο. Μετά από μια έντονη συζήτηση το σώμα κατέληξε να εγκρίνει τελικά έναν συγκερασμό του ψηφίσματος του “Ανυπότακτου Αγρινίου” και του Κ. Ρόκου, απορρίπτοντας ουσιασιτικά την εισήγηση του δημάρχου Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου -που μάλιστα τυγχάνει και επικεφαλής της επιτροπής των φορέων ενάντια στην Εκτροπή του Αχελώου- η οποία ούτως ή άλλως είχε περισσότερο το χαρακτήρα απολογισμού των επαφών της επιτροπής των φορέων με τα κυβερνητικά στελέχη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι φορείς που τάσσονται κατά της Εκτροπής του Αχελώου κάνουν λόγο για μεθόδευση εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου Ενεργείας και Περιβάλλοντος, προκειμένου να λειτουργήσει το φράγμα της Μεσοχώρας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Όμως ότι το φράγμα της Μεσοχώρας παρόλο που για την κυβέρνηση “αποσυνδέεται” από τα υπόλοιπα έργα της εκτροπής, συγκαταλέγεται μεταξύ των έργων της εκτροπής τα όποια η τελευταία απόφαση του ΣτΕ τα χαρακτηρίζει μη συμβατά με την βιώσιμη ανάπτυξη ακυρώνοντας στην συνέχεια τους περιβαλλοντικούς όρους του 2006 που δρομολόγησαν την εκτροπή του Αχελώου ποταμού.

Ο δήμος Αγρινίου εμμένει με το ψήφισμά του εμμένει στη θέση για την οριστική και αμετάκλητη εγκατάλειψη των έργων της εκτροπής με οποιοδήποτε πρόσχημα και χαρακτηρίζει τη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας με ενεργειακό μανδύα ως μεθόδευση για την συνέχιση των έργων της εκτροπής.