Π. Τσιχριτζής: Στόχος του Επιμελητηρίου το Πάρκο Ιχθυοκαλλιεργειών [HDvideo]

“Όταν το 40% των εξαγωγών σε ιχθυρά εξάγονται από την Αιτωλοακαρνανία, αντιλαμβάνεται ο καθένας πόση προσοχή πρέπει να δώσει στον κλάδο το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας”
Με αφορμή την ένταξη στο ΕΣΠΑ της πρότασης προϋπολογισμού 1,5εκατ. ευρώ που κατέθεσε το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας «Κατάρτιση και Πιστοποίηση Εργαζομένων σε Ειδικότητες του Κλάδου Αγροδιατροφή & Βιομηχανία Τροφίμων –Τομέας Θαλασσοκαλλιέργειας», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας μίλησε στην κάμερα του ΑγρίνιοCulture.gr για το πρόγραμμα αυτό, καθώς επίσης και για την προσπάθεια του Επιμελητηρίου να δημιουργηθεί πάρκο ιχθυοκαλλιεργειών στα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας, δεδομένου ότι το 40% των εξαγωγών σε ιχθυρά εξάγονται από το νομό μας.

“Είναι ένα πρόγραμμα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ και αφορά στην εκπαίδευση των εργαζομένων και των στελεχών του κλάδου, σε όλη την Ελλάδα όχι μόνο στο νομό Αιτωλοακαρανίας. Θα εκπαιδεύσει όλα τα στελέχη και τους υπαλλήλους σε νέες γνώσεις και βεβαίως θα ενισχύσει και την οικονομία της περιοχής μας” ανέφερε ο Π. Τσιχριτζής και πρόσθεσε πως “ο κλάδος αυτός είναι πολύ σημαντικός για την περιοχή. Λίγες περιοχές στην Ελλάδα έχουν σε τέτοιο επίπεδο την θαλασσοκαλλιέργεια. Θεωρούμε ότι θα απασχολήσει αρκετό επιστημονικό προσωπικό που θα προέρχεται κατά βάση από την περιοχή μας”. Ακόμη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου εκτίμησε ότι η ένταξη αυτή “αναδεικνύει για μια ακόμη φορά το πόσο σοβαρή δουλειά γίνεται στο Επιμελητήριο, γιατί είναι το μόνο επαρχιακό Επιμελητήριο, εκτός της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και των Αθηνών του ΕΒΕΑ, τα οποία επιλέχθηκαν για να υλοποιήσουν αυτά τα προγράμματα”.

Στόχος το Πάρκο Ιχθυοκαλλιεργειών για να μην υπάρχει “εμπλοκή” με τον τουρισμό
Ένα από τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών στα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας είναι και η “εμπλοκή” της δραστηριότητας αυτής με τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Ο Π. Τσιχριτζής μίλησε για την προσπάθεια του Επιμελητηρίου, ώστε να δημιουργηθεί ένα πάρκο ιχθυοκαλλιεργειών στην Αιτωλοακαρνανία με σκοπό να προσελκύσει σε συγκεκριμένο χώρο ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες. “Εδώ και ενάμισι χρόνο περίπου έχουμε συστήσει μια ανώνυμη εταιρεία, με τη συνεργασία του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών, ώστε να χρηματοδοτηθούμε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να μελετήσουμε και να χωροθετήσουμε μια περιοχή στα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας, όπου θα γίνει ένα πάρκο ιχθυοκαλλιεργειών, με σκοπό αφ’ ενός οι τοπικές κοινωνίες να αφεθούν ελεύθερες να μπορέσουν να αναπτύξουν τον τουρισμό, από την άλλη πλευρά όμως και οι επιχειρήσεις του κλάδου να μην έχουν θέματα αδειοδοτήσεων, καθυστερήσεων κλπ” αναφέρει ο Π. Τσιχριτζής υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα σημαντικό επιχειρηματικό κλάδο για το νομό μας, που απασχολεί πάρα πολλούς ανθρώπους και μάλιστα όταν το 40% των εξαγωγών σε ιχθυρά εξάγονται από το νομό μας, αντιλαμβάνεται ο καθένας πόση προσοχή πρέπει να δώσει το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.