Πακέτο Γιουνκέρ: Το πάρτι στην Ευρώπη ξεκινά, προς το παρόν απούσα η Ελλάδα

Εναγωνίως ζητούνται έργα για να ανοίξει η πόρτα του Πακέτου Γιουνκέρ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes.com μέχρι και σήμερα η Ελλάδα δεν έχει κάποια λίστα έργων που έχουν ενταχθεί στο λεγόμενο “Επενδυτικό Σχέδιο Γιουνκέρ”.Από τις συνολικά 28 χώρες της ΕΕ, οι 23 έχουν ήδη εισάγει έργα μέσα σε αυτό το πλαίσιο ενώ 5 χώρες ακόμα παραμένουν -προς το παρόν- αδρανείς.

Μέσα σε αυτές τις πέντε χώρες είναι και η Ελλάδα καθώς το εύθραστο πολιτικό σκηνικό των τελευταίων μηνών αποτέλεσε τροχοπέδη για την έγκαιρη σύνταξη μιας λίστας. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή σε αυτή την καθυστέρηση έχει συντελέσει και διαδικασία για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών που κράτησε αρκετούς μήνες. Οι υπόλοιπες 4 χώρες είναι οι: Λιθουανία, Λετονία, Ρουμανία και Κύπρος.Την ίδια στιγμή το πάρτι στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει καθώς η Κομισιόν θεωρεί το Σχέδιο Γιουνκέρ ως ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία μόχλευσης κεφαλαίων για επενδύσεις σε υποδομές (αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις μικρού ή μεγάλου βεληνεκούς). Στα εγκεκριμένα σχέδια υπάρχουν 42 επενδύσεις για υποδομές και καινοτομία συνολικού κόστους 25 δις ευρώ (σε μέγεθος όσο είναι το νέο ΕΣΠΑ για την Ελλάδα) και 84 προτάσεις χρηματοδότησης επιχειρήσεων συνολικού κόστοςυς άλλων 25 δις ευρώ. Το γενικό σύνολο που έχει εγκριθεί έχει φτάσει τα 50 δις ευρώ σε κόστος.

ΣΥΝΟΙΚΕΣΙΟ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
Όπως μαθαίνει το ypodomes.com όταν και οι 28 χώρες θα έχουν λίστα με επενδύσεις ενταγμένες στο Σχέδιο Γιουνκέρ τότε η Ε.Ε θα ανεβάσει ένα portal το οποίο το χαρακτηρίζει “συνοικέσιο για επενδυτές”. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν το έργο γίνει γνωστό και ανέβει στο συγκεκριμένο portal θα μπορεί να το δει ένας επενδυτής π.χ. από την Κορέα και να επιθυμεί να επενδύσει σε αυτό. Με αυτό τον τρόπο η Κομισιόν πιστεύει ότι θα υπάρξουν αρκετοί επιχειρηματικοί “γάμοι” ενώ θα περιοριστεί η τραπεζική συμμετοχή, πράγμα που σημαίνει ότι θα ανοίξουν οι πόρτες σε περισσότερες επενδύσεις.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΜΟΝΗ
Την ίδια ώρα η προετοιμασία της Ελληνικής λίστας με τις επενδύσεις που θα περάσουν είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται μετά βαίων και κλάδων. Παλαιότερα είχε υπάρξει φημολογία για ύπαρξη σχετικής λίστας (από την προηγούμενη κυβέρνηση) που τελικά δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.Χρονικά είμαστε πίσω δεδομένου ότι οι περισσότερες χώρες άνοιξαν το δικό τους portfolio αλλά θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε τελικά ποια έργα θα “περάσουν” και ποια θα κοπούν.

Σημαντικές πιθανότητες για την εισαγωγή τους σε αυτό το μεγαλόπνοο πλάνο έχουν έργα με ανταποδοτικότητα που είναι και ένας απαράβατος όρος. Έτσι είναι πιθανόν να δούμε νέα οδικά έργα (ίσως το βόρειο τμήμα του Ε65 Τρίκαλα-Εγνατία), έργα Μετρό, σιδηροδρομικά (Σιδηροδρομική Εγνατία) και φυσικά έργα ενέργειας. bΜέχρι σήμερα οι προτάσεις στην ΕΤΕπ είναι λιγοστές και αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το Ηπειρωτικό Σύστημα και λίγες προτάσεις από ιδιωτικές επιχειρήσεις, νούμερο που φαντάζει πολύ μικρό σε σχέση με τις προσδοκίες που υπάρχουν για τη χώρα μας.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Τα έργα προτείνονται για χρηματοδότηση και κατόπιν η πρόταση οδηγείται στην ΕΤΕπ. Για να εγκριθεί υπάρχει ένα board στο οποίο συμμετέχει εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών και η απόφαση λαμβάνεται ανάλογα με την επένδυση.

πηγή : ypodomes.com